□■□業績□■□

論文 1999年 2000年 2001年 2002年 2003年 2004年 2005年 2006年
学会報告など 1999年 2000年 2001年 2002年 2003年 2004年 2005年 2006年
著書 1999年 2000年 2001年 2002年 2003年 2004年 2005年 2006年

 

■論文 ■

*1999

・Takanori KUSANO, Naoaki IZUMITA, Sachiko INUI and Hiroko CHIUE

・A preliminary study on structural change on degradation of starch granules in Tartary buckwheat.

・Fagopyrum, 16, 85-87, 1999.

 

・K. Ikeda, J. Fujiwara, Y. Asami, R. Arai, G.Bonafaccia, I.Kreft and K. Yasumoto

・Relationship of Protein to the Textural Characteristics of Buckwheat Products Analysis with Various Buckwheat Flour Fractions.

・Fagopyrum, 16, 79-83, 1999.

 

・G.Bonafaccia, R. Francisci, I. Kreft and K. Ikeda

・Il grano saraceno: un alimento mondiale da riscoprire

・Agricoltura Ricerca, 182, 55-64, 1999.

 

・池田清和,池田小夜子

・蕎麦利用の日本・中国・欧州における食文化学的比較研究,

・日本食生活文化調査研究報告集(平成 10 年度助成対象), 16 , 1-41 , 1999.

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*2000

・草野毅徳

・麺の新しい素材−大麦麺について .

・食品工業, 43 , 16-18 , 2000.

 

・K. Ikeda and Y. Asami

・Mechanical Characteristics of Buckwheat Noodles.

・Fagopyrum, 17, 67-72, 2000.

 

・K. Ikeda , J. Fujiwara, Y. Asami, R. Arai and I. Kreft

・A Molecular Basis for the Quality Characteristics of Buckwheat.

・Cost 916-Molecular and Genetic Interactions Involving Phytochemicals, 161-165, 2000.

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*2001

・Takanori KUSANO, Naoaki IZUMITA, Sachiko INUI and Hiroko CHIUE

・A Preliminary Study on Structural Change on Degradation of Starch Granules in Tartary Buckwheat.

・Advances in Buckwheat Research, 8, 532-536, 2001.

 

・T. Kusano, H. Chiue and K. Iwami

・Buckwheat Prolamin and Its Antioxidative Activity.

・Advances in Buckwheat Research, 8, 629-632, 2001.

 

・K. Ikeda

・Il grano saraceno Nutrimento, lavorazione, preparazione ed utilizzazione .

・Congrresso Mondiale sul Grano Saraceno, ed. by Consorzio Teglio Turismo, Italy , 81-89 , 2001.

 

・K. Ikeda, R. Arai, J. Fujiwara, Y. Asami and I. Kreft

・Food-scientific characteristics of buckwheat products .

・Advances in Buckwheat Research , 8, 489-493 , 2001 .

 

・池田清和

・伝統食品としての蕎麦を考える.

・New Food Industry , 43 , 17-24 , 2001 .

 

・K. Ikeda, R. Arai, K. Mori, M. Tougo, I. Kreft and K. Yasumoto

・Characterization of buckwheat groats by mechanical and chemical analyses .

・Fagopyrum , 18 , 37-43 , 2001 .

 

・K. Ikeda, R. Arai, J. Fujiwara, Y. Asami, G. Bonafaccia and I. Kreft

・Nutritional and molecular-cookery-scientific aspects of buckwheat utilization in Asian and Mediterranean Diets.

・EU-COST Action 916 Bioactive Micronutrients in Mediterranean Diet and Health, 47-48, 2001.

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*2002

・K. Ikeda : Buckwheat: composition, chemistry, and processing.

・Advances in Food and Nutrition Research

・Academic Press, USA, 44 , 395-434, 2002.

 

・池田清和

・伝統食品としての蕎麦とその良さを探る .

・日本栄養・食糧学会誌 , 55, 143-146, 2002.

 

・K. Ikeda, R. Arai, M. Nomura and Y. Asami

・Analysis of mechanical behavior on cooking of buckwheat food.

・Fagopyrum, 19, 83-88, 2002.

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*2003

・K. Ikeda

・Buckwheat in Japan .

・Ethnobotany of Buckwheat, 54-69

 

・Kiyokazu IKEDA, Yuya ASAMI, Rufa LIN, Rie ARAI, Yutaka HONDA, Tatsuro SUZUKI and Kyoden YASUMOTO

・Comparison of Mechanical and Chemical Characteristics between Common and Tatary Buckwheat.

・Fagopyrum, 20, 53-58

 

・池田 清和,池田 小夜子

・蕎麦学とその展開

・New Food Industry, 46, No.1, 40-47

 

・池田 清和

・穀類の栄養学的特性

・家庭科教育 , 77 巻 , 6 号 , 73-78

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*2004

・V. Skrabanja, I. Kreft, T, Golob, M. Modic, S. Ikeda, K. Ikeda, S. Kreft, G. Bonafaccia, M. Knapp and K. Kosmelj

vNutrient content in buckwheat milling fractions

・Cereal Chemistry, 87-2, 172-176

 

・K. Ikeda, Y. Asami, R. Lin, R. Arai and I. Kreft

・Characteristics concerning the nutrition and palatability of buckwheat

・Advances in Buckwheat Research , 684-687

 

・K. Ikeda, Y. Asami, R. Lin, I. Kreft, R. Arai and K. Yasumoto

・Characterization of buckwheat dough and noodles with respect to mechanical characteristics.

・Fagopyrum, 21, 71-77

 

・Y. Asami, C.Kiribuchi- Otobe and K. Ikeda

・Mechanical characterization of buckwheat products made with waxy-wheat flour

・Fagopyrum, 21, 85-89

 

■報文 ■

・草野毅徳,森田尚文,渡辺克美

・各種国産小麦の成分特性と製パン及び製麺加工特性について

・平成 15 年度学術研究助成金 (財団法人 飯島記念食品科学学術振興財団)の研究報告書 , 1-6

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*2005

・池田清和・池田小夜子

・蕎麦とそのグローバルな利用,

・New Food Industry 47 , 2 , 33-41, 2005

 

・Kiyokazu Ikeda, Yuya Asami, Rie Arai and Rufa Lin,

・Nutritional and mechanical characteristics of buckwheat foods, Proc.

・Int'l Symposium on Buchwheat and the Dietary Culture, 35-36, 2005

 

・Yuya Asami and Kiyokazu Ikeda,

・Mechanical characteristics of noodles prepared from buckwheat grain stored under different conditions.

・FAGPYRUM, 22, 57-62, 2005

 

・Kiyokazu Ikeda, Yuya Asami, Rufa Lin, Yutaka Honda, Tatsuro Suzuki, Rie Arai and Kyoden Yasumoto,

・Characterization of buckwheat noodles with various dough-binders with respect to mechanical characteristics,

・FAGOPYRUM, 22, 63-69, 2005

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*2006

・Y. Asami, R. Arai, R. Lin, Y. Honda, T. Suzuki and K. Ikeda : Comparison of textural characteristics of buckwheat doughs with cereal doughs. Fagopyrum, 23 , 53-59, 2006.

・K. Ikeda, Y. Asami, R. Arai and R. Lin : Nutritional and mechanical characteristics of foods made from tartary and common buckwheat. Proceedings of International Forum on Tartary Buckwheat Industrial Economy. ( R. Lin & K. Ikeda ed. ), 19-21, 2006.

・ 池田清和,池田小夜子 : ダッタン蕎麦とその利用 . New Food Industry, 48-2 , 37-44, 2006

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■学会発表■

*2000

・K. Ikeda, R. Arai, J. Fujiwara, Y. Asami, G. Bonafaccia and I. Kreft

・Nutritional and Molecular-Cookery-Scientific Aspects of Buckwheat Utilization in Asian and Mediterranean Diets

・European Scientific Conference on Bioactive Micronutrients and Cell Wall Componentsin Mediterranean Diet and Health, Rome , Italy , March

 

・K. Ikeda

・Our Recent Progress in Buckwheat Research.

・European Symposium on Buckwheat, Teglio , Italy , March

 

・池田清和, 朝見祐也, 荒井里絵, Ivan Kreft , 安本教傳

・蕎麦加工食品の物性解析

・第 54 回日本栄養・食糧学会大会 , 愛媛 , 5 月

 

・K. Ikeda, J. Fujiwara, Y. Asami, R. Arai and I. Kreft

・A Molecular Basis for the Quality Characteristics of Buckwheat

・EU-COST(European Union-Cooperation in Science and Technology) 916 International Symposium, Gozd Martuljek , Slovenia , September

 

・K. Ikeda

・Buckwheat : Nutrition, Processing, Cooking and Utilization

・International Congress on Buckwheat, Sondrio , Italy , September

 

・I. Kreft, V. Skrabanja, S. Ikeda, K. Ikeda, Z. Wang, Z. Zhang and G. Bonafaccia

・Importance of Buckwheat Quality for the Development of New Food Products

・Symposium-New Challenges in Field Crop Production 2000, Ljubljana , Slovenia , December

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*2001

・池田清和, 森加寿美, 藤後めぐみ, 荒井里絵, 西尾大志, 朝見祐也, I. Kreft, 安本教傳

・蕎麦米の食品科学的特性の解析

・第 55 回日本栄養・食糧学会大会 , 京都 , 5 月

 

・K. Ikeda, R. Arai, J. Fujiwara, Y. Asami and I. Kreft

・Food -scientific characteristics of buckwheat products

・8th International Symposium on Buckwheat, Chunchon , Korea , August

 

・池田清和

・伝統食品としての蕎麦とその良さを探る

・日本栄養・食糧学会  21C  記念 近畿,中国・四国支部合同大会シンポジウム, 神戸ポートピアホテル , 10 月

 

・池田清和, 朝見祐也, 荒井里絵, I. Kreft, 安本教傳

・蕎麦加工食品の物性とその改変の試み

・日本栄養・食糧学会  21C  記念 近畿,中国・四国支部合同大会, 神戸学院大学 , 10 月

 

・草野毅徳

・カナダの穀物産業と日本の食生活

・ ひょうご講座「カナダをもっとよく知ろう−多文化社会、カナダを知るための 9 つの扉」, 神戸 , 7 月

 

・T. Kusano, H. Chiue and K Iwami

・Buckwheat Prolamin and Its Antioxidative Activity

・8th International Symposium on Buckwheat, Chunchon , Korea , August

 

・T. Kusano, N. I zumita, S. Inui, H. Chiue

・A Preliminary Study on Structural Change on Degradation of Starch Granules in Tartary Buckwheat

・8th International Symposium on Buckwheat, Chunchon , Korea , August

 

・地上博子 , Dewi Anggreni, 草野毅徳,岩見公和,

・大麦ホルデイン分子種の抗酸化性効果

・日本栄養・食糧学会  21C  記念 近畿,中国・四国支部合同大会, 神戸学院大学 , 10 月

 

・草野毅徳

・生命を支える食糧 

・ひょうご講座 「生命  and/or  倫理」, 神戸 , 11 月

 

・草野毅徳

・伝統文化と食糧問題−健康に関連して

・第 1 回ひょうごオープンカレッジ「神戸学院大学コース:食と健康」, 神戸 , 11 月

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*2002

・池田清和,朝見祐也,荒井里絵,望月美佳, I. Kreft, 安本教傳

・蕎麦加工食品の食品科学的特性の解析

・第 56 回日本栄養・食糧学会大会 北海道 7 月

 

・池田清和,朝見祐也

・蕎麦加工食品の加工・調理特性の解析

・日本調理科学会平成14年度大会 大阪 9 月

 

・池田清和

・蕎麦の科学と利用

・中国寧夏自治区・固原市招聘講演 中国 9 月

 

・地上博子,草野毅徳,岩見公和

・蕎麦プロラミンの抗酸化性とその発現機序

・第 56 回日本栄養・食糧学会大会 北海道 7 月

 

・草野毅徳(コーディネーター)

・21世紀の穀物科学と産業のあり方をめぐって

・日本穀物科学研究会穀物科学シンポジウム 大阪府庁 , 1 月

 

・草野毅徳(コーディネーター)

・カナダの穀物産業と日本の食生活

・JACS2001 年度シンポジウム 毎日新聞社ビル 3 月

 

・草野毅徳

・日本の伝統食と食生活

・インドネシア ウダヤナ大学農業工学教室 8 月

 

・草野毅徳

・食生活の歴史から健康を考えよう

・ひょうご講座ー日常生活のあり方と健康, 県立神戸学習プラザ 9 月

 

・草野毅徳

・食料安全保障

・汎太平洋フォーラム創立20周年記念シンポジウム「医療健康・福祉分科会」, 淡路夢舞台国際会議場 10 月

 

・草野毅徳

・微生物応用食品と共生の概念

・ひょうご講座ー日常生活のあり方と健康, 県立神戸学習プラザ 10 月

 

・草野毅徳

・伝統食と健康

・ひょうごオープンカレッジー神戸学院大学コース『食と健康』, 神戸学院大学 10 月

 

・草野毅徳

・そばの加工と栄養

・日本穀物科学研究会第 112 回例会「そばの生産から粉砕,加工まで」, 大阪府立大学 11 月

 

・草野毅徳

・伝統的食生活と健康

・赤穂市民講座, 赤穂公民館 12 月

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*2003

・K. Ikeda

・Buckwheat: our recent progress in research and utilization worldwide 3rd AACC ( Am. Assoc. Creal Chem. )

・Pacific Rim Meeting, USA , 3月

 

・池田清和,朝見祐也,荒井里絵,望月美佳, I. Kreft ,安本教傳

・蕎麦加工食品の成分特性・物性の解析

・第 57 回日本栄養・食糧学会大会 2003. 福岡 , 5月

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*2004

・草野毅徳

・地理的概観と産業 ― 日本の食卓はカナダ産の穀物でいっぱい

・カナダセミナー(日本カナダ学会関西地区), 大阪カナダ総領事館 , 8月

 

・草野毅徳

・Canadian Grain Industry and Japanese Dietary Style.

・Japan Studies Association of Canada (JSAC) 2004 Annual Conference, Octorber, University of Victoria , Canada

 

・草野毅徳

・カナダの穀物産業と日本の食生活

・愛知万博カナダ講座(日本カナダ学会・愛知学院大学共催),愛知学院大学 , 11月

 

・草野毅徳

・Canadian Wheat Quality Control for the Japanese Market

( カナダ産小麦の日本市場への品質規制について ) ( chairman & Discussant)

日本穀物科学研究会創立 30 周年記念シンポジウム(日本穀物科学研究会主催), 大阪国際交流センター , 11月

 

・池田清和 , 朝見祐也 , 荒井里絵 , 山戸志織 , 乙部千雅子 , Ivan Kreft, 安本教傳

・蕎麦加工食品の噂好特性の解析

・第 58 回日本栄養・食糧学会大会, 仙台, 5月

 

・K. Ikeda, Y. Asami, R. Lin, R. Arai and I. Kreft

・Characteristics concerning the nutrition and palatability of buckwheat

・9th International Symposium on Buckwheat , Prague ,Czech , 8月

 

・K. Ikeda

・Ethnobotany of buckwheat in Japan

・International Symposium on Botany and Utilization of Buckwheat, Maribor , Slovenia, 8月

 

・K. Ikeda

・Characteristics concerning the palatability of buckwheat products in Japan

・2nd International Congress on Buckwheat, Teglio , Italy , 8月

 

・池田清和

・ダッタン蕎麦の栄養

・ダッタン蕎麦セミナー, 東京(女子栄養大) , 11月

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*2005

・池田清和,朝見祐也,荒井里絵,栗友代, Ivan Kreft ,安本教傳,

・蕎麦加工食品の食品栄養学的特性の解析,

・第 59 回日本栄養・食糧学会大会 ,東京, 5 月

 

・Kiyokazu Ikeda, Yuya Asami, Rie Arai and Rufa Lin,

・Nutritional and mechanical characteristics of buckwheat foods. ,

・International Symposium on Buckwheat and the Dietary Culture ,中国四川省西昌市 , 8 月

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*2006

・ 池田清和,朝見祐也,荒井里絵,上垣内明技,倉田佐保里,林汝法, I. Kreft : 韃靼種・普通種蕎麦の食品科学的特性の解析.第 60 回 日本栄養・食糧学会大会(静岡県立大 , 5 月)

・ K. Ikeda, Y. Asami, R. Arai and R. Lin : Nutritional and mechanical characteristics of foods made from tartary and common buckwheat. International Forum on Tartary Buckwheat Industrial Economy ( Taiyuan, China, 9 月)

・ 朝見祐也,松下秀夫,池田清和 : 給食経営管理における作業管理,提供料理の美味性に及ぼす衛生管理の影響. 第 53 回 日本栄養改善学会学術総会(つくば国際会議場 , 10 月)

・ 朝見祐也,加藤七恵,法貴阿友,満石有美,見吉麻子,八塚麻未,伊藤 智,池田清和 : 給食経営管理の衛生管理に対する管理栄養士・栄養士養成課程学生の意識調査.第 2 回 日本給食経営管理学会学術総会(関東学院大 , 11 月)

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■著書 ■

*2001

・池田清和 他 (辻英明, 海老原清編)

・NEXT  食品学総論

・講談社サイエンティフィク

 

・池田清和 他 (小西洋太郎, 辻英明編)

・NEXT  食品学各論

・講談社サイエンティフィク

 

・池田清和他執筆指導 (片山虎之介著)

・不老長寿のダッタン蕎麦

・小学館

 

・草野毅徳ら(共著)

・食物栄養学 (三訂版) ,

・培風館

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*2003

・池田清和他編

・エキスパート管理栄養士養成シリーズ 食べ物と健康 T ,

・化学同人

 

・池田清和他編

・エキスパート管理栄養士養成シリーズ 食べ物と健康 U ,

・化学同人

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*2004

・池田清和他編

・エキスパート管理栄養士養成シリーズ 食べ物と健康 V ,

・化学同人

 

・池田清和他著

・予防医学の権威がすすめる健康食辞典 ,

・朝日新聞社刊

 

・池田清和他著

・そば打ち教本ー全麺協・素人そば打ち段位認定制度公認テキスト ,

・柴田書店

 

・池田清和他監修

・ダッタン蕎麦百科 ,

・柴田書店

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*2006

・ 池田清和他著 : 新版 総合調理科学事典(日本調理科学会編) ( 光生館 )

・ 池田清和他著 : 食品保蔵・流通技術ハンドブック(日本食品保蔵科学会編) ( 建帛社 )

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